Skip to content

E.F.T. / EMDR

Bevrijd je eigenkracht

E.F.T.

Emotional Freedom Technique is een eenvoudig en krachtig middel om emoties en blokkades uit de weg te ruimen.
Dit is een korte en makkelijk te onthouden methode om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen. Het is een onderdeel van de Energetische Psychologie en is een positieve, effectieve en snelle methode om remmingen, angsten en andere negatieve emoties in een paar minuten kwijt te raken.

Deze eenvoudige techniek heeft een sterke invloed in bepaalde hersengebieden en vermindert daar de te hoge prikkelactiviteit. Het verwijdert de negatieve lading van belastende herinneringen. (zie: www.energypsychologyinteractive.com)

Wie kunnen E.F.T. gebruiken?

E.F.T. kan gebruikt worden bij volwassenen, kinderen, door professionele hulpverleners maar is ook goed toe te passen voor huis-, tuin- en keuken gebruik bij zowel lichamelijke als emotionele klachten zoals angsten, verslavingen, remmingen en fysieke klachten.

E.F.T. is een eenvoudig, dynamisch, pijnloos en effectief proces en de resultaten zijn blijvend, zonder eindeloze praatsessies en behandelingen.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Vrij vertaald: ‘door oogbewegingen minder gevoelig maken en opnieuw verwerken’. Tijdens een EMDR-sessie volg je met je ogen een beweging, bijvoorbeeld de vingers van de therapeut, terwijl je terugdenkt aan traumatische ervaringen. Marcel van den Hout, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht, legt in dit NRC-artikel uit ( NRC 24 november 2017) dat EMDR effectief is door je werkgeheugen op het juiste moment te overbelasten:
‘Wanneer we een herinnering opdiepen uit ons langetermijngeheugen, houden we die tijdelijk actief in ons werkgeheugen. Dat doen we met alle actieve denkprocessen die nodig zijn voor de taak die we aan het doen zijn, maar de ruimte is beperkt. Daarbij komt dat een opgehaalde herinnering tijdelijk labiel is, zo blijkt uit onderzoek. Ze kan makkelijk veranderen. Halen we een emotioneel beladen herinnering op terwijl we ook onze ogen heen en weer moeten bewegen, dan is er geen ruimte meer om ook die emotionele lading te “bewaren”. De herinnering wordt vervolgens minder levendig en minder emotioneel terug opgeslagen in het langetermijngeheugen.’

Het prettige aan EMDR is dat het snel werkt; in veel gevallen zijn een paar sessies voldoende. Het doel is dat de lading van de emoties niet meer aan de herinnering gekoppeld wordt.

kleinefotoDonkerBlauw

Met EMDR ontkoppel je de emotionele lading van nare herinneringen zodat jij er geen last meer van hebt.

De zachtheid van compassie als heling