Skip to content

Wie ben ik

“Ieder mens is een kans voor de mensheid”

- Joseph Wresinski (1917-1988)

Mijn naam is Christine Béhain, ik kom uit Frankrijk en woon in Nederland sinds 2000. Waarom ben ik naar Nederland gekomen? Omdat ik mijn levenspartner, een Nederlander, in Frankrijk heb leren kennen.

Mijn drijfveer is werken voor gelijkwaardigheid. Ik heb meer dan 20 jaar gewerkt voor ATD Vierde Wereld, een internationale Mensenrechtenbeweging die opkomt voor gelijke rechten voor iedereen en tegen extreme armoede. In deze ervaring werd ik geconfronteerd met de pijn die veel mensen hebben: minderwaardigheid, mishandeling, geweld, discriminatie… Mijn eigen pijn werd getriggerd. U kunt in het boek “Een wandeling met Mevrouw Socratine” (1) iets meer erover lezen.

Door deze ervaring heb ik ook ingezien dat onverwerkte trauma’s zich herhalen, in het leven zelf van mensen maar ook bij volgende generaties. Een trauma is al erg genoeg en ik vind het vreselijk als het zich herhaalt. Dit motiveerde mij om mij in te zetten om dit te voorkomen.

Toen Psychosynthese op mijn pad kwam was het een eye-opener. Psychosynthese wordt ook wel de psychologie van het hart genoemd. Het gaat uit van een liefdevolle benadering en een optimistisch mensbeeld. De grondlegger is de Italiaanse psychiater Roberto Assagioli (1888-1974). Assagioli gaat uit van heel de mens. Elk mens heeft gedachten, gevoelens, een lichaam en is verbonden met een innerlijke energiebron. Je hebt een kern in je, die uitdrukt wie je in wezen bent, een dieper zelf. Door allerlei pijnlijke ervaringen in het leven (soms nog uit je kindertijd) kun je het contact met je kern, je energiebron kwijtraken en ontwikkel je gedragingen om je hoofd boven water te houden.

Deze overlevingspatronen komen als eerste naar boven in de verschillende rollen (subpersonen) die je in je dagelijks leven inneemt. Als een subpersoon overheersend wordt, kan hij je innerlijke harmonie verstoren. Het verbinden van deze innerlijke kanten vanuit een mild en rustig midden is de essentie van psychosynthese. 

Naast Psychosynthese heb ik de diploma EFT therapeut en Familie opstelling, verder heb ik de IOPT opstelling certificaat en ook EMDR. 

kleineFotoWieBenIk

Door stil te staan bij deze verbinding werk je aan zelfrealisatie, bewustwording en heling. Tegenslagen en problemen kunnen gezien worden als ervaringen die je helpen je te ontwikkelen. Het zijn obstakels die aandacht verdienen. Ze zijn kansen op inzicht en groei. Psychosynthese biedt handvatten en methodieken om weer in contact te komen met wie je werkelijk bent, je zelf.

Helend Blauw is in 2018 opgericht. Blauw is de kleur van de keelchakra, een knooppunt in je energetische lichaam. Dit chakra bevindt zich zoals de naam al zegt in de keel aan de onderkant van het strottenhoofd. Het staat voor: jezelf kunnen uiten en zeggen wat er in je omgaat. Dit is een noodzakelijke stap naar de heling: als onverwerkte pijnen zich uitdrukken dan ben je op weg naar de bevrijding. Elk mens is sterker dan zijn te dragen pijn. In mijn praktijk wil ik een ruimte bieden waar dit proces plaatsvindt.

Dit is wat mij beweegt om dit werk te doen: mensen ondersteunen zodat ze ten volle hun potentie kunnen geven en dichterbij hun Zelf kunnen komen. Op deze manier kunnen ze hun unieke pad in geluk bewandelen.

Authenticiteit als kompas