Skip to content

Familieopstellingen

In vrijheid bloeien

Je wil je van je twijfels af? Onmacht loslaten en je weet echt niet hoe dat zou kunnen? Je wil stoppen met het vermijden van nieuwe situaties, met het uitstellen van beslissingen? Wil je van je angsten bevrijd worden? Misschien heb je al veel geprobeerd en toch kom jij patronen tegen waarbij je je onmachtig voel.
Het kan zijn dat deze negatieve gevoelens van je familie komen en dat je ze hebt overgenomen. Het doel van een familieopstelling is dit te onderzoeken en tot een nieuwe evenwichtige situatie te komen.

Ik gebruik de klassieke vorm individueel of in een groep. Soms leef je onbewust het leven van iemand anders. Je draagt een last voor iemand anders in de familie, zónder dat je dat weet en zónder dat je dat wilt . . .
Het is belangrijk om te gaan onderzoeken wat van jou is en wat je van een ander hebt overgenomen. Het is mogelijk om je last lichter te maken.

Met familiepstellingen kunnen we daarmee aan de slag. Een opstelling kan alleen of met een groep plaatsvinden. Deze techniek is heel efficiënt om te onderzoeken wat in het veld van jouw familiesysteem zich afspeelt.
Daardoor kun je ook beter inzicht hebben over hoe je je eigen plek kan innemen, patronen die in je familie zitten, je eigenwaarde ontdekken…

IoPT vanaf 2022

Naast de klassieke vorm pas ik IoPT opstellingen toe. IoPT staat voor Identiteit georiënteerde PsychoTrauma theorie en therapie. Deze is door Franz Ruppert ontwikkeld. Het gaat om een dóórontwikkeling van de familieopstelling. De theorie is geworteld in trauma- en hechtingstheorieën.

Ze gaat ervan uit dat alles wat we in ons leven zouden willen doen, maar door onmacht en/of angst niet aan toekomen, zijn oorsprong vindt in trauma’s. Als je angsten hebt of totale onmacht voelt, kun je onmogelijk het leven leiden dat je graag zou willen. Je zal immers veel situaties uit angst gewoon vermijden. Bovendien zal het niet makkelijk zijn om de juiste relaties met partner(s) aan te gaan: Je zal jezelf meestal verliezen in die partner(s), wat doorgaans neerkomt op een identiteitstrauma. IoPT is een therapiemethode gebaseerd op de recentste psychologische traumaverwerkingsinzichten van professor psycholoog dr Franz Ruppert.

Hechtingstrauma’s en stevige traumaverwerkingspsychologie liggen dan ook aan de basis van de techniek. Hoe meer trauma’s je verwerkt, hoe groter de stap wordt naar een gezonde autonomie waarbij angst of onmacht uiteindelijk geen controle meer zullen hebben over je leven. Daarna kun je eindelijk het leven leiden dat je altijd al wilde. Je zou de weg naar een gezonde autonomie ook zelf- realisatie kunnen noemen.

kleinefotovoorpaginafamilieopstelling

Familieopstellingen zijn zeer geschikt om verder inzicht te geven in relatieproblemen. … Een familie opstelling legt de onbewuste verbindingen in je leven bloot. Hoe jij jij werd, waar je zelf problemen mee hebt, waar je in je kracht staat en waarom je steeds dezelfde problemen tegenkomt.

Je geschiedenis in het licht